Over ons

Novalitica is gespecialiseerd in de culturen van het Midden-Oosten. Novalitica is opgericht door Rob Ermers, uit fascinatie voor mensen in het Midden-Oosten en Centraal Azië en hun culturele erfgoed.

Rob Ermers is gepromoveerd arabist en turkoloog. Hij heeft een diepe en brede kennis van culturen en religies in het Midden-Oosten. De laatste jaren legt hij zich toe op de kennis van sociale en psychologische processen. Veel wetenschappelijke kennis uit de sociale psychologie wordt niet of verkeerd toegepast op niet-westerse populaties.

Doordat de reguliere sociale processen ook bij migranten miskend worden, worden er onnodig exotische etiketten als ‘eer gerelateerd’ geplakt op afwijkend gedrag en geweldsdelicten. Bovendien worden er relaties gelegd tussen bijvoorbeeld de – niet nader gedefinieerde – ‘cultuur’ en de religie van immigranten en hun delict.

Dit is niet alleen funest voor de verhoudingen tussen de bevolkingsgroepen in Nederland, maar ook voor een eerlijke rechtsgang. Een eerlijke rechtsgang houdt in dat de context van de dader en zijn delict worden begrepen. Ook in een eerlijke rechtsgang kan een hoge straf worden uitgedeeld.

We zijn gespecialiseerd in trainingen en in diepte-analyses van casuïstiek en in consultatie. Novalitica richt zich op een academisch publiek, bijvoorbeeld advocaten, psychologen, mediators, journalisten.